MTB maraton til foråret?

De lange XC løb bliver mere og mere populære, lidt lige som ½ og 1/1 maraton er det i løbernes forunderlige verden. Det betyder distancer på 80-100 km og derover på MTB, og her er udbuddet efterhånden ved at være ret stort i lille DK, og såmænd også uden for vores grænser, hvis der skal flere udfordringer på (højdemeter). Herhjemme er der fx Aalborg MTB Marathon, hvor der er ikke mindre end 3000 deltagere på de 3 distancer, hvor 100 km er den længste. Men der er kommet flere til, og der kan nok også findes kortere distancer, hvor udfordringerne pga. rutevalg, kan matche de 100 km og længere løb, som er derude. Mine egne erfaringer er høstet ved de sidste 2 år i Aalborg (100 km), og sidste år på Hærvejsløbet (150 km) som i 2015 kunne prale af DK’s længste distance. De løb jeg har prøvet her, er en kombination af singletrack, og transportstykker på stier, grusveje og asfalt. En ting er at distancen kan virke lidt uoverskuelig, men vejr og vind kan i høj grad også spille ind, og selvfølgelig formen på dagen. De første mentale barrierer viser sig nok allerede på at det kan være en lang tur, men her skal man huske et fornuftigt sammenligningsgrundlag. For hvis du primært kører singletrack, kan du ikke helt sammenligne de lange XC løb direkte. For selvfølgelig er der singletrack, nogle gange også ret fede af slagsen, men oftest er der lagt vægt på at ruterne skal have bred appeal, og derfor er det ikke voldsomt teknisk – og sporene fylder procentmæssigt ikke så meget på ruten (kan variere meget fra løb til løb). I 2016 har jeg indtil videre meldt mig til på Aalborg MTB (100 km), og Highland MTB Challenge (100 km mellem Silkeborg og Århus). I år er målet at køre løbene på flats, som jeg jo er blevet ret vild med at køre på, også for at vise over for mig selv, at man ikke behøver at skifte til klik, bare fordi der skal lidt distance på – det kan være at jeg kommer til at æde det i mig, men hvo’ intet vover!

Det var en lang indledning til hvad bloggen i dag handler om, nemlig hvordan DU bliver klar til en af de lange distancer. Jeg vil i dette indlæg fokusere på forberedelse og træning, og i kommende indlæg fokusere på grej og strategi på dagen.

0176e93d45c71b99011786fadd442724161a4b39cb

Først og fremmest vil jeg anbefale at du finder en makker eller en lille gruppe til løbet. Det er en rigtig lang distance at sidde og være ensom ulv på, og mentalt er det rigtig hårdt. En god makker eller en god gruppe at køre med, er en som du kan holde tempo med, som kører på samme niveau som dig, som har samme ambitioner for sluttid/placering og optimalt en du kender godt fra træning, job eller venskab. Det med at forventningsafstemme når I aftaler at køre sammen er vigtigere end du tror. For det er det som er bærende for jeres tur sammen. Er målet at gennemføre, køre en bestemt tid eller gå efter en top 20? Hvor lang tid regner i med at bruge? (betyder også noget for den rigtige startgruppe, så vær realistisk her!).

Næste anbefaling går på træning. Nogle mennesker mener at man altid kan løbe 10 km på rutinen, andre at man altid kan køre 100 km MTB på rutinen. Sidstnævnte har jeg selv prøvet, og det kan ikke anbefales. Til gengæld er det en god idé at starte din træning op i god tid, og prøve at planlægge den så du langsomt øger mængde og tid. Mange taler om at det er god latin at man kører distancen som en sum af sine ugetræninger, hvilket betyder 100 km om ugen, og ved to træninger bliver det så i snit de 50 km. Det kan jeg godt tilslutte mig. Men omvendt vil jeg også vende fokus på timer i sadlen i stedet. Første gang i Aalborg kørte jeg på 5 timer og 15 min og anden gang på små 6 timer (det var den med rutinen…). Hærvejsløbet var incl. pauser m.m. over 8 timer, så jeg vil anbefale også at tænke træningsmængde i tid, da distance på MTB kan være mange ting. Hvis du ikke er i nærheden af 100 km om ugen, eller 5-6 timer i sadlen, så øg langsomt din træningsmængde. Det er altså ikke fra uge til uge at du går fra 50 til 100 km. Men lidt efter lidt, tilpasset efter hvordan kroppen reagerer, hvordan det føles og hvor lang tid du har til løbet. Forcering af træning giver uheldige skader, og hvis det ikke skal være dig som sælger dit startnummer ugen inden årets mål, så tænk lige førnævnte med i din træning. Kombiner din træning, så du både får intervaller, singletrack og lidt længere stræk på grus/asfalt, så bliver du hurtigt bedre, øger konditionen og udholdelse.

Sidst men ikke mindst: 4-6 timer er lang tid. Din krop bliver presset, især din ryg, lænd, mave, nakke og arme. På det sidste singletrack ved Hærvejsløbet sidste år, kunne jeg mærke samtlige rødder, sten og andre forhindringer i hele kroppen. Så vi skal også tænke på hvordan kroppen bliver klar, ikke kun ben og kondition. Med din ugentlige træning kommer du langt. Men hvis du bruger 20 min 2-3 gange om ugen, på basisøvelser for din core, vil din krop være klar til udfordringen. Planken, sideplanker, liggende bensænkning fra lodret (enkeltbens dip) og evt. nogle simple øvelser med Kettlebells (kan KUN anbefale Kettlebell swing som meget specifikt rammer der hvor det gør godt, i forhold til vores MTB træning). Det vil være super godt givet ud, og sikre at kadaveret holder hele vejen til mål.

I næste indlæg vil jeg komme ind på grej til turen, klargøring og hvad jeg har med i camelbak’en. Kommentarer er altid velkomne, jeg vil gerne at den holdes på Facebook, så flere kan være med.

Vi ses på sporet!

/M.

2 Thoughts

  1. Vil bare lige gøre opmærksom på 3 lange og velarrangerede MTB løb i fantastisk natur nemlig silkeborg100, klosterheden MTB-marathon og Thy MTB marathon.

    Like

    1. Tak for info Kjeld, jeg kender alle 3, og skal have kigget på hvordan de passer ind i kalenderen i år.

      Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s