Test af POC Trabec Race MIPS MTB hjelm.

Jeg har i lang til gået og overvejet at opgradere min ellers udemærkede FOX Flux hjelm. Fox’en har jeg brugt i over to år, og været ret glad for både pasform, tilpasningsmuligheder og vægt. Samtidig har det også været en hjelm som er til at betale, den ligger prismæssigt på ca. 700 kr. på de fleste shops. Som I der har læst med i noget tid vil vide, har jeg været ved at opgradere lidt på sikkerhedsudstyret. Som en naturlig del af den proces, har det også været relevant at kigge på hjelmen, og om det var noget at hente her. Så der blev researchet lidt rundt på diverse fora’er, blogs, MTB magasiner m.m., og efterhånden som jeg fik læst op, blev jeg mere og mere overbevist om at jeg skulle prøve kræfter med en POC hjelm, og her faldt valget på en POC Trabec Race med sikkerhedssystemet MIPS.  MIPS står for Multi directional Impact Protection System. Det er udviklet af specialister indenfor området omkring forebyggelse af hjerneskader ved rotationsstyrt. Et rotationsstyrt kunne være et styrt ud over styret hvor du rammer en kant eller overflade i en “skæv” vinkel, et styrt som de fleste MTB’ere er i risiko for at opleve, hvis det ikke allerede er sket. Her vil MIPS beskyttelsessystemet mindske risikoen for hjerneskader. Du kan læse mere om MIPS her.
img_4397
Prisen for denne model er ca. DKK 1.695,- og man betaler små 300,- ekstra for MIPS i forhold til modellen uden. Når man køber en hjelm til den pris er der andre ting der koster, det er fx net af Aramid fibre som forstærker et stort område af hjelmens EPS kerne, samt en ydre skal af polycarbonat. Vægten er opgivet til 350 gram for en størrelse small, min har jeg vejet til ca. 400 gram i en størrelse XL/XXL. Det er stort set det samme som min Flux i samme størrelse. Dvs. at vægten ikke har nogen stor indflydelse på det samlede indtryk, men det er der et par andre vigtige ting som har:
Pasform:
POC’en sidder rigtig godt, og justeringsmulighederne er som på de fleste andre hjelme gode, med justerbart nakkestykke, som får hjelmen til at sidde stabilt, og med hagerem, som justeres med traditionelle plast/nylon klemmer og længdejustering. Jeg har desværre endnu ikke fundet en hjelm, hvor dette system er perfekt. Jeg synes det er svært at holde samme pres på, at de går lidt op, og at der ofte skal efterspændes. Har altid kørt en lidt loose stil, indtil jeg så et billede af en anden som havde gjort det samme, hvor hjelmen ikke blev holdt på plads, var kæntret ved styrtet, og derfor gledet med rundt. Så nu er hagespændet strammet, så jeg kan bevæge kæben frit, men stadig har en følelse af at hjelmen altid er hvor den skal være. Bortset fra justeringsformen, sidder hjelmen rigtig godt, og vægt/volumen fordeling er god og behagelig. Den dækker godt på baghovedet, og det er selvfølgelig en stor den af den ekstra sikkerhed ved en god MTB hjelm.
Ventilation:
Når man som jeg kommer af med meget varme via hovedbunden, stiller det også store krav til en velventileret hjelm. Det var en af de ting som jeg var ret skeptisk omkring ved POC’en. Men jeg må indrømme at det nok er det bedst ventilerede hjelm jeg har prøvet. Placeringen af de forreste ventilationskanaler, er lige under skyggen. Det betyder at der presses luft op den vej, og det virker super godt.
På sporet/i brug:
Jeg har testet hjelmen i sommerhalvåret, og igennem en periode på 3,5 måned. Jeg har i den periode trænet ca. 2x pr. uge á ca. 2,5 time i gennemsnit pr. træning, så det er blevet til nogle timer med hjelmen på hovedet. Det sidder bare rigtig godt, og bliver hvor den skal. Den bedste feature ved en hjelm, er i min verden, når man stort set ikke bemærker at man har det på, og her er vi tæt på med POC’en.
Vedligehold:
Det var også med en vis portion frygt at jeg trykkede på KØB knappen, ved en næste hvid hjelm. Men det var ubegrundet. Den er ikke vanskeligere at holde end en sort, og en MTB hjelm skal vel være så man kan se den bliver brugt. Så ikke nogle downsides her.
Konklusion:
Efter de 3,5 måneders test er mit indtryk stadig overvejende positivt. Jeg har fået en hjelm, som giver en rigtig god beskyttelse, og som sidder hvor den skal. Den er behagelig at have på, og bliver hvor den skal. MIPS systemet er lidt svært at vurdere, for der hvor det kommer til sin ret, er nok når at det virkelig går galt, og det er så her hvor man skal stole på, at hjelmen gør sit job. Prisen på de DKK 1.695,- er klart i den tunge ende, og man skal være sikker på at hjelmen leverer når den skal. Det er mit klar indtryk, og kan føler derfor også at jeg kan anbefale den til andre. Den sidder bedre end FOX’en, men det er nok ikke den primære årsag til at vælge den, men en kombination af ønsket om maksimal beskyttelse, god pasform, ventilation og også en (synes jeg) pæn hjelm, er gode argumenter.
Andet:
Hjelmen er købt hos Black Snow MTB, og jeg var heldig at ramme en af deres tilbudsperioder, og har derfor fået 20 % rabat på hjelmen. Prisen blev herefter DKK 1.356, hvilket jeg synes er rimeligt og betalbart for en hjelm i den kaliber. Der er en del forhandlere i DK og udlandet som har hjelmen på hylden, så den er tilgængelig for alle.
Denne test er ikke sponseret, bestilt eller på anden vis påvirket af andre.
Har du ideer til andre produkter som du gerne vil vide mere om, eller se testet til danske forhold – så skriv til mig.
Vi ses på sporet!
/M.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s