Test: Five Ten Freerider EPS

Sidste vinter var min første vintersæson på flats. Inden jeg konverterede til min nye religion, kørte jeg traditionelle klik, enten med Eggbeater eller S-Track. Jeg har aldrig haft vinterstøvler, da jeg egentlig ikke har haft store problemer med kolde fødder, og altid haft et nært og kærligt forhold til Hammerhead skoovertræk fra Grip Grap. Min første vinter på flats blev derfor en tester, og her kørte jeg faktisk igennem, med de helt almindelige canvas Five Ten Freerider. De er rigtig gode, til mange ting – vinterbrug er dog nok ikke en af dem. Det blev derfor en vinter, hvor jeg havde havde våde fødder en stor del af tiden, varmen havde jeg stadig, da jeg kompenserede med uld tæt på fødderne, som på trods af vandet, kunne holde fødderne nogenlunde varme. Ikke en ideel løsning, og de dage hvor det var mest vådt, kan jeg huske fornemmelsen af vandet som blev presset op over tæerne,  for hvert tråd. Så jeg har det meste af året gået og kigget efter en god vintermodel, hvor det primære var at holde vandet ude.

Hvis man godt kan lide Freerider modellen, var det ikke sådan at der var super mange muligheder. Five Ten har nogle modeller på hylden, som er mere vandafvisende end den normale canvas, men det var nok mere ordet vandtæt jeg kiggede efter. Så da EPS modellen blev introduceret, begyndte jagten – og ret kort tid efter havde Cool MTB så et pre-order tilbud, som jeg naturligvis ikke kunne sige nej til. Skoen er isoleret med Primaloft isolering (som man kender fra alpine skistøvler), og isoleringen ligger fra vristen og frem. Endvidere er forfoden udført i ét stykke læder, så der ikke er syninger, og dermed undgås vandindtag. Sidst men ikke mindst er stykket omkring snørebåndene isolereret og syet så vand indtrængning minimeres.  Der er 2 udgaver af modellen. En traditionel sko og en støvle (støvlet). Sidstnævnte går lige op over anklen, og når nu at det var til vinterbrug, var det den som skulle testes af. Skoen blev leveret i slutningen af oktober, og testet 1. gang samme dag som den blev leveret. Jeg har siden levering kørt ca. 200 km MTB, dels lidt længere XC ture, men også nogle mere tekniske single tracks. De er testet på min favorit pedal, som er Vault fra DMR.

Min oplevelse af skoen i brug er meget positiv. Jeg skulle klart vænne mig til at have noget oppe omkring anklerne, men det viste sig at være ren tilvænning. De er også en anelse mere stive end den normale Freerider, og det skulle jeg også vænne mig til. Til gengæld var der fuld kontakt til Stealth sålen, der som sædvanligt, leverer en super kontakt til pedalerne. Efter nogle få ture, var jeg helt hjemme i skoen, og ud over at de er varme, synes jeg også at de holder godt tætte. Det vand som jeg oplevede i skoene, kom ned oppefra læggen, dvs. rundt langs åbningen i skoen. Det er nok svært at undgå. Jeg bryder mig ikke om at stramme snøren for stramt, så det kan være at der er noget at hente der hvis man er til det. De dage hvor regnen var mest ekstrem, oplevede jeg også at der var lidt tendens til fugtighed omkring selve snørebåndene, men det var meget lidt, og det kan have rendt oppefra (det var meget voldsom regn). Skoene er brugt i temperaturer ned til omkring minus 3-4 grader, og her holdte de mig varm, blot med en enkel vintersok. Hvis det bliver koldt er der plads til en ekstra sok, men jeg tvivler på at det bliver nødvendigt. Pasformen på skoen er god (som Freerider), lidt bred i forfoden, god plads til fødder og tæer. Som nævnt er der god kontakt til pedalen. Det er både når man kører teknisk i grundposition, med tunge fødder og dynamisk kørestilling. Men det er også når det går stejlt op, og vinklen bliver presset. Næsten uanset hvordan man får placeret foden, så holder den fast, så længe vægten ligger på pedalerne.

Så konklusionen er en anbefaling herfra. Om du er til den korte eller høje model er nok temperament. Som jeg ser det giver den høje lidt mere beskyttelse mod vejrliget, og vil måske også give lidt ekstra hvis vi pludselig har sne i lidt større mængder. I forhold til prisen på DKK 1.049,- for den høje model og DKK 899,- for den lave, synes jeg at der er god sammenhæng i mellem pris og kvalitet, især hvis man sammenligner med hvad highend vinterstøvler koster fra de store mærker til klik. Så den skal da på ønskesedlen til jul? (Jeg har ikke skrevet om størrelse i forhold til normal, for det er der lige så mange holdninger til, som der er dage i året. Jeg bruger 43 i en normal Ecco sko, bruger 45 i løbesko og snickers – men min nr. i Five Ten er 44, og den sidder godt, ikke for tæt og ikke for løst, men prøv dig frem og prøv evt. før køb).

Vi ses på sporet!

/Morten

6 Thoughts

    1. Hej Peter. Mange tak for det. Kan kun anbefale at prøve flats, om ikke andet som supplement. Det var først efter mit skrifte at jeg lærte at køre rigtigt på MTB. De giver ikke fart eller hurtig kadance. Men de giver korrekt vægtfordeling, og bedre føling med din cykel. Five Ten bruger jeg i den almindelig Freerider til sommerbrug og EPS til vinter. Klar anbefaling herfra :-).

      Like

    1. Jeg begyndte at bruge dem igen omkring slutningen af november, hvor jeg også begynder at køre med lange bukser. Jeg er ikke god til for meget varme, så min komfort temperatur i dem er fra omkring den 5 grader og ned. Men det er absolut en smagssag.

      Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s