Er du til rund eller oval?

Jeg har de sidste 2,5 år kørt med 1×11 set-up. Det har været på SRAMs SD Body, og startede i den dyre ende, med et rent XX1 set-up. Min nuværende cykel er lidt en blandet landhandel af XX1, X01 og X1 komponenter på drivlinjen. Indtil for en måned siden har jeg kun kørt med den originale runde nXX1 klinge, enten med 32 eller 34 tænder. Igennem nogle år er de ovale klinger blevet mere og mere populære, men jeg har været lidt skeptisk over for konceptet, og det har været helt uden grund skulle det vise sig. For den sidste måneds tid har jeg kørt med en 34 tands oval Absolute Black klinge på geden. Den erstattede min gamle 32 tands XX1 som alligevel skulle skiftes, sammen med kæde og kassette. En grund til at jeg også havde været lidt afventede, var at jeg ikke havde fundet en god løsning til den spider som sidder på kransættet, som var en BCD 76. Konceptet med denne, er jo netop at det skal være nemt at skifte, fra stor til lille efter behov, men jeg har aldrig rigtig gjort det, så derfor blev det en spiderless version, til direkte montage. Når jeg så skal til Harzen næste gang, bruger jeg de 15 minutter på at skifte, som er nødvendig når man har 1o tommelfingre, og lige skal have en pedal af.

IMG_2186

Valget af mærke og model har nok mere eller mindre været tilfældig. Og så alligevel ikke. For jeg har kun læst godt om Absolute Black, og prisen var fornuftig med DKK 390,00 (til sammenligning koster en XX1 ca. 600,- når man får en god pris hos cykelsmeden). Til gengæld måtte jeg bekoste en kranknøgle til formålet (afmontere låseringen på spider) til 300,- og en KÆMPE fastnøgle til små hundrede kr. for at kunne bruge kranknøglen. Jeg havde i forvejen Cannondale specifik aftrækker til pedalarmene, da jeg selv, så vidt muligt, servicerer mine kranklejer. Selve udskiftningen var ikke en stor operation, bortset fra det faktum at en fastnøgle på +40 mm. med en løs kranknøgle, ikke er nem at styre. Man kan med mit kranksæt ikke vende klingen forkert, så det er der ikke noget at være nervøs for. Ellers skal man kigge efter markeringer på selve klingen, det er der nogle fabrikanter som bruger.

Hvordan er den så at køre med? For at være helt ærlig, så skal man altså mærke godt efter for at mærke forskellen, men selvfølgelig er den der. Men bevægelsen virker, som man også antager som argument, meget naturlig som en del af tråddet. Når der er kontrolleret og fast underlag, er forskellen ikke stor, jeg fik en lidt hurtigere top-hastighed, da jeg gik et par tænder op, men det føles ikke hårdere, da den korte side af klingen, jo er endnu mindre end min normale 32’er. På stigninger synes jeg at der er mere at hente. Her føles tråddet lidt nemmere, og her kan jeg faktisk ikke mærke forskel ned til den runde 32’er, dvs. at jeg ved skiftet ikke kom til at savne gear (kører 10-42 på kassetten). Der hvor jeg er mest overrasket er rent faktisk på sporet. Der hvor det er godt ujævnt, der hvor rødderne, hump og bump vil slå ens kadence ihjel. Der føler jeg det giver mig noget. Jeg synes at jeg kan holde et gear højere, og dermed få et forbedret flow på sporet. Det er jeg positivt overrasket over. Så efter de første 15 timers test, er jeg meget glad for skiftet, og kan anbefale at prøve det af. At min anbefaling kun går på at prøve det af, er at min erfaring for hvad jeg synes er godt, versus hvad andre gør, er at man SKAL prøve på egen krop. Hvordan føler du dit flow bliver? Kan du vænne dig til en anden “feel”, når du træder cyklen, og får du noget ud af det? Det er kun dig som kan besvare de spørgsmål.

Så jeg er glad, både de 34 tænder og konceptet passer godt til mig. Jeg ved også allerede nu, at jeg smider en 28 eller 30 tands klinge på af samme model når jeg skal til Harzen i september, for her kommer jeg ikke op med min 34’er.

Klingen er testet på min Cannondale Scalpel 29’er Carbon 2 (2015). Denne test er  ikke sponsoret, jeg har selv købt og betalt klingen.

Vi ses derude på sporet!

/M

IMG_2041IMG_2182

3 Thoughts

 1. En lille kommentar til værktøjet til demontering af klingen. Har man en stor skruestik, så kan værktøjet med fordel fastspændes der, hvorefter det er relativt nemt at løsne møtrikken til klingen.

  Like

  1. Hej Torben,
   Tak for brugbar kommentar. Jeg kan godt se at det er meget nemmere at styre i en skruestik, end at stå og svinge med en 42-43 mm. fastnøgle (som er på størrelse med et baseball bat).

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s