Højdemeter og heftige singletracks.

Trænger du til at blive udfordret med stigninger og fede spor? Så kommer du ikke uden om at prøve kræfter med Harzen. Dette indlæg handler om hvad Harzen bl.a. byder på, og hvordan du får del i glæderne.

Brocken 2015
Forfatteren efter 1142 meter op til toppen af Brocken.

Jeg har selv efterhånden været i Harzen for at cykle MTB en hel del gange. Min holdning til området indtil da, var at det primært var et sted for busrejse glade danske turister, som måske heller ikke var helt unge mere. Men Harzen er bare så meget mere. Her er noget for alle, både lidt mere luksuriøse former for indkvartering, men også ferieformer, som passer meget godt til tidens tendenser, med fokus på wellness og sundhed. For os MTB tosser er det tæt på at være paradis på jord. Der er i området langt over 2000 km opmærkede spor, og måske endnu flere mere eller mindre officielle ruter. Det er et meget stort skovområde, terrænet er kuperet, og flere byer ligger højt, og der er flere gode bjergtoppe at sigte efter. Alle skal selvfølgelig prøve kræfter med Brocken, der med side 1141 meter over havet, er områdets højeste bjerg. Mine erfaringer i Harzen er gjort på samme type cykel som jeg har brugt i DK, de første mange gange på hardtail i både 26″ og 29″, og sidste gang jeg var dernede var på min nuværende fully, en XC orienteret Scalpel i 29″. Området kan også fint køres på den type cykel, men der er også mulighed for at få noget ekstra ud af en mere enduro orienteret cykel, en trail bike og ikke mindst mulighed for at prøve kræfter med down hill, på dertil indrettede baner, med kæmpe hops, høje berms og hvad der ellers hører til. Fordelen ved de lidt lettere XC cykler er, at der jo altså skal køres op ad før det går ned, og at man snildt kan køre 1000 højdemeter på en formiddag, og 2-3000 højdemeter på en heldagstur, så det gør ikke noget at cyklen også er bekvem til det formål. Når man så rammer singletracks, så er der altså nogle ret sprøde af slagsen. Det er alt fra noget der ligner de danske, til nogle med kæmpe rødder, med masser af klipper og sten, naturlige flows, naturlige rockgardens, naturlige drops – you name it. Klimaet i Harzen er ikke meget anderledes end i DK. Dog kan der sagtens være 15 grader og lunt nede på bjergsiden eller i dalen, men 3-4 grader på toppen og stiv kuling. Det stiller lidt ekstra krav til det tøj man pakker med – her skal man næsten tænke helt ud i varmt tøj, inderlag, og gerne i noget fleksibelt, dvs. løse ærmer/ben, vindbreaker, regntøj, spraypants m.m. En god tur rygsæk, med plads til ekstra tøj, reservedele er et must – der kan man have vindbreakeren, vinterhandsker og skoovertræk, til når der skal køres ned fra fx Brocken, som kan være ekstremt koldt, selv i maj / august. Jeg vil anbefale primært at kigge på sommerhalvåret til Harzen. Jeg har selv været der fra april til oktober, hvor turen i april ikke blev med Brocken attack, pga. meget sne på toppen, og der havde vi også en dag med snevejr på de normale spor. Til gengæld har jeg også haft den vildeste tur i juli, med kort / kort vejr i 4 dage, og virkelig lækkert og tørt føre. Området byder på flere gode bikeparks. Nogle er født som rene downhill baner, hvor andre kan bruges af alle. Jeg har kørt på dem i Braunlage (på Wurmberg) og på den i Hahnenklee. Personligt er jeg mest til den i Hahnenklee, men de bygger meget på den del dernede, så det kan ændre sig lidt over tid. Sidst jeg var dernede (i september 2015), var der lige blevet lavet et fedt flowtrail i Hahnenklee – et spor hvor det ene fede sving afløses af det næste, og man kan blive høj bare af at køre ned og ned. Man vågner så igen når man rammer byen, især når man starter turen med toppen igen, den hårde vej op.

Brocken
Brocken er inden for rækkevidde. Den hårde vej op, og efter en hel dag i sadlen.

Hvordan kommer man derned, og hvor bor man?

Er det din første tur, vil jeg anbefale at rejse med en arrangør, som har styr på alt fra indkvartering, til planlægning af program. Min første tur til Harzen, var lige efter jeg var startet på MTB igen. Der var jeg med en arrangør som lavede ture for begyndere, og også stillede cykler, jakker og hjelme til rådighed. Selv om vi selv havde cykler med, var det en god måde at prøve 1. gang på. Men er du rutineret og kender dig selv og har basisteknikken i orden, vil jeg anbefale at kigge på rejser med arrangører som har styr på planlægning og afvikling af ture. Jeg har selv flere gange været på tur med Martin Nørris, som driver firmaet MTB Harzen. Martin har et fantastisk godt kendskab til området, og tilbyder alt lige fra komplette pakkerejser hvor der er tænkt på alt, til rejs-selv ture, hvor der er indkvartering, og så står man selv for resten. Ved sidstnævnte er det geniale, at Martin så stiller sine fede tracks (til Garmin EDGE m.m.) til rådighed, og det er altså ikke lige meget, når man prøver at søge på spor i området, for hans er opdaterede og virker, hvor mange af dem jeg selv har prøvet at finde rundt efter, er hullede som en si, og ofte umulige at følge. Hvis du bruger Martins firma til turene også, er der styr på niveauopdeling, og flere guider, så hvert niveau har sin egen guide med, der tager hensyn til de folk der kører med. Igen super vigtigt, for nogle er gode til at køre op, andre til at køre ned og få kan begge dele. Så der skal gives gode instruktioner, og samles løbende op undervejs. Pakkepriserne starter ved ca. 1500,- og op, vil du have den fede tur på 4 dage, skal du regne med ca. 2.200,- til 2.500-/pr. person for en pakkerejse med en større gruppe, alt afhængig af indhold, aftaler m.m. Er du til mere luksus, wellness og forkælelse, kan det også arrangeres, og der ligger allerede en type ophold i programmet.

Hvis du har mod på det, og har været af sted nogle gange før, er der også gode muligheder for at gøre det selv. Der er masser af muligheder for at leje en ferielejlighed, et værelse, booke et hotel eller noget helt 3. Søg på Google efter ferielejlighed i Harzen, kig på området omkring Altenau, Hahnenklee, Torfhaus eller Braunlage. Er man nogle stykker som skal afsted sammen, kan det godt betale sig at kigge på en lejlighed eller et lille hus, er man til lidt mere opvartning, kan de små Gasthaus’ også anbefales. Det bedste ved området, er at det er relativt billigt, og det er både overnatning og andre udgifter.

Uden mad og drikke…. Er du på hotel er der normalt morgenmad med i prisen, og resten er op til dig selv. Lejlighed står du for det hele. Til frokost kan man tage en madpakke med, men jeg har altid planlagt turene sådan, at der kunne svinges forbi et madsted på vejen. En god solid frokost koster i omegnen af 10 EUR, og serviceniveauet er fornuftigt, det er tit en mand/kone forretning, hvor mutti serverer, og fatter står bagved og kokkererer. Til aften, efter en lang dag i den friske luft, og med masser af forbrændte kalorier i regnskabet, skal der noget ekstra til. Hvis man giver den fuld gas med lækker forret, bøffer / salat og en bette dessert, og får en Hefe Weiss bier til, kan man måske svinge den op omkring de 40-50 EUR, men jeg kan umiddelbart ikke huske det har været mere. Det kan også sagtens gøres billigere – en snitzel med bratkartoflen und gemüse kan fås fra omkring de 12-14 EUR. Maden er relativt simpel, men er god, frisk og veltilberedt. Det er ikke gourmet, men det er prisen heller ikke.

God mad
Maden er til at betale, og der er noget for enhver smag.

Når du har planlagt tur og er tæt på afgang, så gør dig selv den store tjeneste at sikre dig at din cykel og dit grej også er klar. Det skal ikke være slidt i bund, der skal være gode dæk på, og frem for alt, skal dine bremser virke – faktisk vil jeg sige at det er optimalt med helt nye klodser, eller evt. et sæt ekstra med som reserve. Der kommer pres på kæde og drivlinjen, så det skal selvfølgelig også spille 100 %. Jeg har engang været med et hold, hvor der var en gut som mente at kæden godt kunne holde til en tur mere, og da han 3. gang samme dag sprang kæden, var tålmodigheden hos os andre til at overse. Jeg har desværre også selv været afsted, hvor min forbremse pludselig smed belægningen på den ene bremseklods – med det resultat at hver gang de andre bremsede for at svinge, kørte jeg 10 meter for langt – heller ikke så smart. De reservedele som du tror du får brug for, tager du med hjemmefra. Geardrop er tit modelspecifik, kædesamleled, ekstra dæk (klipperne er hårde ved dem), ekstra slanger, værktøj, vaskegrej m.m. er med i kassen.

Grejet er næsten som i DK. Men husk at vejret er omskifteligt. En god dagturstaske er uundværlig, og det samme er enten 2 dunke, eller en væskeblære. Bruger du energidrik, så tag det med hjemmefra. Husk tøj til alt slags vejr.

Jeg ville ønske at jeg kunne sige at Harzen er for alle. For sådan er det desværre ikke. Er man til shopping, storbyliv og natteliv med action, skal man finde et andet sted. Men der er masser af naturoplevelser, der er masser af rekreationsmuligheder – jeg synes fx det er superfedt at komme i dampbade, saune og termabade efter en lang dag i sadlen, der er mange af den slags i området, og flere steder har en kurtradition som går flere hundrede år tilbage. Så anbefalingen er at sætte en aften af til sådan noget også.

Ovenstående erfaringer kommer fra området omkring byen Altenau. En hyggelig lille by, med gode og billige indkvarteringsmuligheder, og som ligger i et spormæssigt smørhul. Hahnenklee, Braunlage, Brocken, Torfhaus m.m. er i cykelafstand, og jeg har ikke været nødt til at køre i bil derfra for at komme ud og cykle. Altenau ligger ca. 400 km syd for grænsen, hvilket betyder ca. 4 timers kørsel. Det meste af vejen er Autobahn, men de sidste km kan godt snyde lidt, for det er skov/bjergkørsel, på snørklede veje. Her skal man køre ekstra forsigtigt, svingene kan være lumske, og vi har set både hjortevildt og vildsvin om aftenen i skovene.

HUSK at køre efter forholdene ude på sporene, hils pænt på de mange vandrere, vis hensyn, tag affald med dig – og vær med til at gøre MTB’erne fortsat velkomne i området.

Vi ses på sporet  – måske også i Harzen?

/M.

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s