Sportsmassage

Jeg har brugt bunker af penge på at vedligeholde min cykel, og altid sørget for at den står skarpt og klar til kamp. Men i takt med at alderen trykker lidt hårdere, er det også gået op for mig, at motoren på cyklen  skal have noget mere attention. Den gamle krop runder i år 45 somre, og jeg kan mærke de små skavanker begynder at banke på, lige som de små og store skader som man går og rager til sig, bliver sværere og sværere at komme af med. Jeg fandt jo for nylig ud af at yoga var en god måde at supplere træningen på, og den oplevelse følges nu op af for mig en ny verden, nemlig sportsmassage. Jeg er blevet masseret mange gange før. Om det hedder det ene eller andet, har jeg ikke gået så højt op i. Men når det er sagt, har jeg altid følt at jeg fik mest effekt ud af massage, når der blev gået lidt til stålet. Min gode klubkammerat Tina, har over det sidste års tid uddannet sig til sportsmassør, og derfor var det jo nærliggende at jeg skulle prøve sportsmassage hos hende, i hendes nyåbnede klinik Vejen Sportsmassage. Så jeg fik booket en tid, og mødte forventningsfuldt ind til aftalen.

img_3248

Tina anbefalede at vi startede med  at booke en hel time, så vi havde tid til at gå de forskellige områder igennem, for at finde ud af om der var nogle steder som krævede mere attention, og det må man sige at der var. Jeg har igennem en del år efterhånden haft nogle rygproblemer on/off, som det meste af tiden holdes i god kontrol med min normale træning. Sidste sommer styrtede jeg på cyklen, og begge knæ blev skadet, værst med det venstre, hvor ledbåndene fik en hård medfart, og jeg slog et lille stykke af knæskallen (det var eneste tur sidste år uden knæbeskytter…). Jeg har kørt meget bil det sidste år pga. et jobskifte, og har tilbragt mange hundrede timer bag rattet. Så den korte opsummering omkring min krop er, at jeg var træt i ryggen, mente at min diskusprolaps var på vej tilbage. Begge lægge var ømme, og mine ledbånd ved knæene stadig ikke 100 % ok. Disse ting havde vi taget inden selve massagen begyndte, og jeg fandt hurtigt ud af at det nok mere var de gamle skader fra mine knæ, som både satte sig i læggene, men også i ryggen. Min egen antagelse er at jeg har kompenseret for ømhed i knæene, ved at aflaste med andre muskler, og det har så forplantet sig flere steder rundt i kroppen. De andre gange jeg er blevet masseret, har været ret afslappende, måske med enkelte undtagelser, hvis jeg var meget øm. Jeg er sågar faldet i søvn mere end en gang… Det sker ikke umiddelbart ved sportsmassage. Her kan smertegrænsen godt blivet nået, og selv om man hele tiden kan sige til og fra, er det for mig også et godt tegn på at der er fat i de rigtige områder, og det kunne jeg så endeligt bekræfte dagen efter. Når Tina finder sådan et område, så får det ekstra attention, og der sættes ind med et solidt pres på musklen, som i øjeblikket kan gøre ondt, men umiddelbart efter virker meget afslappende. Disse områder havde jeg en del af, bl.a. i læggene, over knæet, over lænden, hofter/lår og skulderbladene. Så der blev arbejdet med det hele, og det gav et godt billede af, hvor der er brug for opfølgning og mere behandling.

Afslutningen på massagen var en PNF-udspænding (PNF er en forkortelse for Proprioceptiv Neuromuskulær Facilitering). Kort sagt handler det om 3 trin: 1. normal udspænding, 2. sammentrækning af musklen ved at presse imod, 3. afslapning af muskel, som herefter kan bringes i endnu større yderstilling. Her er det “spændende” at se hvor lidt smidig man egentlig er, og hvordan det bliver bedre efter de 3 trin. Efter massagen er det vigtigt at drikke godt med væske, og tage den lidt med ro. Jeg havde intet ubehag efterfølgende, men følte mig meget afslappet.

Virker det? 

Det korte svar er ja. Hvordan virker det så? Iflg. Tina er det ved at løsne og frigøre musklerne for affaldsstoffer, og derved optimere blodtilførslen og muskelfibrenes spændstighed. Det er meget svært at sige præcist hvordan det enkelte reagerer på det, men de fleste har meget positiv effekt, og det oplevede jeg også. Dagen efter havde jeg markant mindre ømhed i ben og ryg, og jeg følte mig mere mobil og bevægelig end før massagen. Hvor meget behandling man har brug for er meget individuelt, men frekvens har også en betydning, da det som bekendt er nemmere at forebygge end at helbrede. Og formålet med sportsmassage er jo også netop at bidrage til restitutionen og generel performance, og den køber jeg. At det også giver noget mentalt, fordi det på trods af at der bliver taget ved, giver en meget afslappet fornemmelse efterfølgende, er kun et ekstra plus i bogen. Husk at booke god tid første gang – og så kan du vurdere sammen med massøren, hvad der er behov for. Bor du i det Sydjyske, kan jeg kun anbefale at prøve Vejen Sportsmassage. Rammerne er fine og du vil føle dig i trygge hænder hos Tina.

Vi ses på sporet!

/Morten

img_3250

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s